ДЕСЕРТНИ ВИНА

Десертно вино
Десертните вина се благи вина кои обично се служат со десерт. Нема едноставна дефиниција за десертно вино. Во Велика Британија, за десертно вино се смета секое слатко вино кое се пие со еден оброк, спротивно на белите зајакнати вина (Фино и Амонтиладо-вид шери грозје) кои се пијат пред оброк,и црвените зајакнати вина (Порто и Мадера) кои се пијат по оброкот.Така , повеќето зајакнати вина се сметаат за различни од десертните вина, но некои од помалку зајакнатите бели вина, како што се Педро Хименес (вид шери грозје) и Мушкат од Боме-де-Венис, се сметаат за почесни десертни вина. Во спротивност, во САД десертното вино е законски дефинирано како било кое вино со над 14% алкохол по количина, кое ги вклучува сите зајакнати вина и како резултат се одданочува повисоко. Ова датира од времето кога индустријата за вино во САД правеле само десертни вина со зацврстување, но таквата класификација е застарена сега кога модерниот квасец и лозарство можат да произведат суви вина над15% без утврдување, покрај тоа германските десертни вина можат да содржат половина од тоа количество на алкохол.

Методи на производство
Производителите на десертни вина сакаат да произведат вино кое содржи високи нивоа и на шеќер и на алкохол и покрај тоа што алкохолот е направен од шеќер. Постојат повеќе начини да се зголемат нивоата на шеќер во завршното вино:
•да се одгледува грозје така што би имало природно шеќер да се одвои и за слаткост и за алкохол
•пред ферментација исто толку шеќер како и мед (Chaptalization)
•по ферментација како неферментиран гроздов сок (Süssreserve)
•додај алкохол (вообичаено ракија) пред да се ферментира шеќерот,ова се нарекува зајакнување
•отстрани ја водата да се згусне шеќерот:

•На топла клима,со сушење на грозјето со помош на воздухот за да се направи вино од суво грозје
•На ладна клима,со замрзнување на одредена количина на вода за да се направи ледено вино
•На влажна клима,со користење на габична инфекција “Botrytis cinerea”,да се исуши грозјето со гниење.

СИТЕ ЕМИСИИ