2020 ФЕВРУАРИ – 1

ГОЛЕМИ РАЗЛИКИ ВО МИНИМАЛНИТЕ ПЛАТИ ВО ЕВРОПА

– Минималната плата е законски пропишана во повеќето земји-членки на ЕУ

– Во Луксембург  „минималец” од 2.142 евра

– Во Албанија минимална плата од со 213 евра

 


ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА ВИНАРНИЦИТЕ

-Над 13 милиони евра за  винарниците од Македонија

-Мерката 3 од ИПАРД 2014 – 2020 се однесува за инвестиции во преработувачките капацитети и винарниците

-Мерката 1  од 15 февруари до крајот на февруари

 


ДРЖАВНАТА КАСА СЕ НАПОЛНИЛА СО 3,315 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ВО 2019 ГОДИНА

– Најголемо потфрлање кај приходите во наплатата на данок на добивка

-96,8 отсто од она што е планирано со ребалансот на буџетот

– Со буџетот е планирано добивките на компаниите да донесat 248,8 милиони евра

СИТЕ ЕМИСИИ