ПРОГЛАСУВАЊЕ НА ДИДИЕ ДЕШАН ЗА DOCTOR HONORIS CAUSA

Легендарната фигура на современиот танц и првиот човек на Националниот театар на танцот Шајо во Париз, Дидие Дешан и прогласувањето за Doctor Honoris Causa на Универзитетот за аудиовизуелни уметности Европска Филмска, Театарска и Танцова Академија – Скопје-Париз-Есен-Ротердам. Церемонијата на прогласувањето беше одбележана со пригоден говор  на ректорот Јордан Плевнеш,

Дидие Дечан во неговата беседа го објаснува феноменот на танцот од антиката до денес,  и стата ќе биде објавена  во  специлјалната едиција на Универзитетот под наслов „Современиот танц  универзална игра во лицето на  светот.“

Како што е познато,  ова признание по плејадата врвни француски имиња како Клод Лелуш, Шарл Азнавур и Жан Клод Кариер , му се доделува на Дидие Дешан за неговата исклучителна уметничка аванатура по сите светски меридијани.

 

 

СИТЕ ЕМИСИИ