за ПРОЕКТОТ

ЗГОТВЕНО НАД ОБЛАЦИ со Марија Гегоска .

200 епизоди по 20 минути. Две премиери неделно со 8 репризи неделно.

Рецепти од познати филмски сцени. Што е толку слатко во Синема парадизо?  Подготвуваме романтична вечера за  Мајаковски и Лилја Брик. Дали знаете дека лајт мотивот на филмот РАТАТУИ е Француската турли тава?  Ние ја подготвиме! Сакате да ја пробате печената шунка од Том и Џери? Рецептот  за домашна паста од Чарли Чаплин – Никогаш нема да ве изневери! Како макеата на Снежана го подготви зашекереното јаболко? Колбаси и ќофтињата во сос од култниот филм  Кум. И ќе ви го кажеме  трикот на Клеменца :  со малку лук и шекер….Псст! Нашата мала тајна..

Рецепти спомнати во познати романи.Готвиме…подготвуваме…спремаме..

…се храниме…создаваме..рекреираме…се инспирираме…фантазираме…

учиме…имагинираме…подучуваме… импровизираме…

 Емисија која ја предизвикува имагинацијата на нашите гледачи, емисија која продира во скриените ќошиња на фантазијата, емисија која е храна и за ум и за тело.

“Корнет Чоп Суи” e jадење по кое Луј Амстронг именувал песна, а Едвард Копер нацртал слика со истото јадење. Ке готвиме “Супа од домати” од сликите од Енди Ворхол..Марк Шагал и инспиративната вечера на љубовна средба.. “Попај” и храна од конзерва е нашиот предизвик… Англиската бајка – “Џеки и вошебниот грав” ви ги носиме во чинија…

Храна која се јадела во клучни историски моменти, Уживавме во “Свадбената торта на Леди Ди“. Јадеме храна од најнеобичните места од светот. Ќе и спремиме пуч на “шопската салата”. Ке одговориме, како едноставната ”чорба од леќа Даал”  стигнала до кралската трпеза…

И уште нешто…

Како  е спремена гозбата на Ивица и Марица? Што имало на трпезата на Тајната вечера?

Имагинација, фантазија и креативност. Го спојувањето готвењето со уметноста, историјата и забавата.

Марија Гегоска Ве води во ЗГОТВЕНО НАД ОБЛАЦИ!