НОВА – Полуматурска церемонија 2022

Убава завршница на еден циклус на образование. Иако, многумина од оваа генерација поминаa низ предизвици, но за признание е дека НОВА како училиште, ги сподели сите предизвици со учениците. Со гордост може да се каже, ова се многу поотпорни ученици од што се мисли. Затоа, за оваа ваква генерација, беше свечениот  собир,  за да се  прослави  големата транзиција во средното училиште. НОВА, е  многу надежно место и како што се слави  полуматурирањето, ќе се слави и во многу други прилики, кога ќе бидат 3 година, 4 година, многумина ќе се здобијат со диплома, магистерски труд, докторски труд, прослави, венчавки, родендени на нивните деца, купување куќа, купување автомобил и многу други работи. Тоа  дава една перспектива каде ќе бидат тој момент и што им  останува на тоа нивно патување –  многу славења. Затоа, им  посакуваме таков вид слобода. „СЛОБОДАТА НА СОНУВАЧИТЕ“.Токму, на овие сонувачи, се порачува да  бидат авантуристи, бестрашни и да излезат од нивната  зона на комфор. А, тие покажаа дека можат да го направат тоа. Не грижете се од правење грешки, прифатете ги неуспесите, зашто тие се важен дел од движењето од една до друга точка и до многу други точки што сте ги зацртале. Секој ден нека биде важен, бидејќи секој ден е токму тој што го живееме во тој момент, затоа нека биде важен. Никому не должат ништо. Моменталнaта иднина се состои од комбинација од среќа, време, напорна работа и волја. Пораката е единствена: „Зацртајте си ги своите патишта наместо да одите по некои што се веќе зацртани од други. Запомнете, ова доаѓа од некој што веќе одел по други патишта“. Така, од успешни, поуспешни, со успех завршува оваа генерација. Затоа и финалните награди што се даваат,  како дел од Претседателската образовна програма за достигнувања – Citizenship award, за обележјата прикажани во заедницата кои се поврзани со граѓанско влијание и вредности и со покажување интегритет со правење што е добро, а што не. Заедно, со писмото од Претседателот на САД,  писмо што се чита низ училиштата во светот, кои ја имаат привилегијата за делење на овие награди. „Оваа награда е завет за вашата напорна работа, упорност и издржливост, особено во текот на овие тешки времиња.  Вие сте дел од најталентираната и најнадарената генерација во историјата и ќе му бидете потребни на нашиот свет. Продолжете да учите вредно и запомнете секогаш да се водите по примерот. Убеден сум дека ќе го преточите вашиот талент во одлична можност, среќа и просперитет за себе, за нашиот народ и за нашиот свет.

Вашата иднина е светла.

Продолжете да верувате“

 

СИТЕ ЕМИСИИ
https://youtu.be/2MS-38o6tcg