НОВА – Матурска церемонија 2022

Соочувајќи се со голема промена, оваа генерација преживеа  4 години. Нема сомнеж, дека се подготвени за  светот што е пред нив, за да го истражат и да се подобрат.  Оваа генерација е посебна, по многу нешта. Затоа, нивната посебност беше свечено наградена, на матурската церемонија во нивна чест. Резиме на она што го поминале, но и совети за новите животни предизвици и лекциите што треба да ги учат понатаму, лекции и за животот и за образованието. Но, и лични сеќавања и споделување доживувања, за времето поминато во НОВА, за кое треба да се сетат  дека секој од нив остава трага во светот, за што треба да бидат благодарни и среќни. Да се сетат  на добрите времиња, добрите пријатели, и на животните лекции што ги научиле низ годините во Меѓународните училишта Нова. Оваа генерација покажа неверојатна издржливост и посветеност во животот. Тие беа лишени од нормалното школско искуство речиси една третина од  средното образование. Но, покажале навистина импресивно ниво на зрелост, извонредност и што е најважно, посветеност кон својата заедница, велат нивните професори, се  радуваат на нивните достигнувања, бидејќи се обидувале  да им помогнат да научат од нивните неуспеси,  како едно големо задоволство,  да бидат дел од нивното патешествие.

Живееме во време какво што не памети историјата и кое би требало да се запише во книгите за генерациите што доаѓаат.

Затоа, животните лекции за Генерацијата матуранти.

Да се фокусираат  на патувањето, наместо на крајната дестинација. Да

бидат решителни, лекомислени и да излезат од  комфор-зоната. Уште поважно, да не се грижат од правење грешки, туку да ги прифатат  неуспесите, како важен дел од преминување од точка А до точка Б или точка В до точка Ш. Да запомнат  дека времето е потрошен материјал, затоа секој ден и неговото креативно патешествие се значајни.  Иако,  тие се главните протагонисти на сопственото патешествие, не постои јасен или предвидлив пат на крајот од нивната крајна точка.

Бидејќи, нивната моментална положба е комбинација од среќа, време, напорна работа и волја. И покрај тоа што постои голема веројатност дека ќе ја достигнат посакуваната дестинација, треба да го прифатат  фактот дека животот можеби има поинакви планови за нив. Затоа, наместо да дадат отпор, треба да уживаат во возењето по „лудата железница“ наречена живот, без оглед дали одат нагоре или се спуштаат надолу.

Затоа, среќно во нивното лично патување!

 

СИТЕ ЕМИСИИ
https://youtu.be/2MS-38o6tcg