ЉУПЧО МАРКОВСКИ

По осамостојувањето на Македонија, нашата фудбалска репрезентација во 1993 година го одигра првиот официјален натпревар под симболите на својата држава. Во тогашниот тим, кој во Крањ ја декласира Словенија со 4:1, се наоѓаше и вардаровиот одбранбен играч Љупчо Марковски – Калц. Потоа, тој настапи уште 29 пати за македонската сениорска  репрезентација. Покрај во ФК Вардар, тој имаше успешна кариера и во бугарскиот ФК ЦСКА, а беше клучен играч и во тимот на ФК Скопје од Автокоманда. Потоа, Марковски  кариерата ја  продолжи како тренер.

СИТЕ ЕМИСИИ