СПОРТСКИ ЛЕГЕНДИ 3-та ЕМИСИЈА

Никос Галис

Никос Галис, „Железниот човек“,се смета за еден од најдобрите стрелци во Европа што некогаш играле кошарка, и како еден од најголемите играчи на сите времиња во историјата на меѓународната кошарка на ФИБА.  Во 1991 година, Галис беше прогласен за еден од 50-те најголеми играчи на ФИБА. Во 2007 година, тој стана инаугуративен член на Куќата на славните на ФИБА. Галис не само што беше легендарен стрелец, тој беше и одличен креатор на игра и додавач.

11 пати  Најдобар стрелец во грчката лига

8 пати Најдобар стрелец на ФИБА во Евролигата.

Борут Петриќ

Борут Петриќ, еден од најголемите и најпознати пливачи на балканскиот полуостров. Борут Петриќ (роден на 28 декември 1961 година во Крањ) е словенечки пливач кој ја претставува Југославија. Спортист на годината 1981 година во Југославија.

Почнал да плива на 8-годишна возраст, а потоа го напуштил за ватерполо, но како 11-годишник се вратил на пливање.

Петриќ учествуваше на Олимпијадата три пати.

Беше рекордер на Словенија на различни растојанија, и на кратки и на долг базен; некои од неговите рекорди преживеале повеќе од 20 години.

Зоран Калиниќ

Зоран Калиниќ (роден на 20 јули 1958 година во Суботица, Југославија) ​​е поранешен југословенски пингпонгар. Во двојки, тој е светски шампион и двократен европски шампион.

Четири пати Калиниќ го освои Балканското првенство во сингл (1980, 1982, 1983, 1985), три пати во двојки (1979, 1982, 1991), пет пати во мешани двојки (1980, 1981, 1982, 1983, 1985).

Во 1976 година стана јуниорски европски шампион во синглови и мешани двојки (со Ержебет Палатинуш) во Мидлинг, Австрија. Помеѓу 1980 и 1996 година учествуваше на седум Европски првенства. Во 1982 и 1984 година победил во конкуренција на двојки со својот сонародник Драгутин Шурбек. Овој успех го повтори во 1994 година со грчкиот Калиникос Креанга.

 

 

СИТЕ ЕМИСИИ