УЧЕСТВО И УСПЕСИ НА УЧЕНИЦИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА НА ГЛОБАЛНАТА РУНДА НА СВЕТСКИОТ УЧЕНИЧКИ КУП (World Scholar’s Cup) 2021 ВО ДУБАИ, ОАЕ

УЧЕСТВО И УСПЕСИ НА УЧЕНИЦИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА НА ГЛОБАЛНАТА РУНДА НА СВЕТСКИОТ УЧЕНИЧКИ КУП (World Scholar’s Cup) 2021 ВО ДУБАИ, ОАЕ

 

Светскиот ученички куп (The World Scholar’s Cup – WSC) е меѓународна тимска академска програма за ученици од над 65 земји. Целта на овој натпревар е да ги охрабри учениците да учат надвор од рамките на типичната наставна програма и да им овозможи на ученици од различни култури да дискутираат прашања и идеи поврзани со денешницата. Се работи за натпревар што се одржува во забавна и инспиративна атмосфера и е одлична можност за учениците да ги развиваат своите вештини за критичко размислување во однос на годинешната тема – Возобновен свет (A World Renewed).

Тимовите се натпреваруваат во четири главни настани: индивидуален тест по општи знаења, пишување во тимови, дебатирање во тимови и квиз во тимови. Покрај четирите главни настани, се одржуваат и социјални и академски активности од ненатпреварувачки карактер со цел да се постигне пријателска атмосфера помеѓу учесниците.

Македонската делегација на овој престижен натпревар ја сочинуваа 10 ученици од ПСУ “Јахја Кемал“, 3 ученици од ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје и двајца ученици од локално училиште во Дубаи,.кои во конкуренција од 23 земји, ги бранеа државните бои на Светскиот куп.

На 15-12-2021 во склоп на Светскиот ученички куп – WSC, имаше саем на култури каде нашата делегација одлично ја престави можностите на Република Македонија.

Изразуваме благодарност до водачот на Македонската делегација г-дин Никола Гелинчески, благодарност до МНР за подршката, на нашата Амбасада во ОАЕ за подршката и помошта, на Агенијата за промоција и поддршка на туризмот во Република Северна Македонија за подршката со промотивен материјал, на фирмата Хераклеа за подршката со традиционални прехрамбени продукти.

Два тима го надминаа прагот на поени на глобалната рунда и директно се квалификуваа на последниот круг од натпреварот, Турнирот на шампиони, што ќе се одржи на Универзитетот Јејл во ноември 2022. Уште 3 тима обезбедија дополнителна квалификација за тој натпревар.

Подетално за успесите на Македонската Делегација:

Наставник на годината на светско ниво –

Никола Ѓелинчески – ПСУ “Јахја Кемал“

Тест по општи знаења – тимски признанија:

Сребрен – 11 место – тим 614 – Виктор Јакимов, Лука Вајевиќ, Сара Кнежевиќ – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Златен – 8 место – тим 617 – Ирем Таук, Сара Тошиќ и Самар Шах – ПСУ “Јахја Кемал“ и Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Дебата – индивидуални признанија:

Сребрен – 101 место – Ирем Таук – тим 617 – ПСУ “Јахја Кемал“

Сребрен – 97 место – Лука Вајевиќ – тим 614 – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Сребрен – 95 место – Сара Тошиќ – тим 617 – ПСУ “Јахја Кемал“

Сребрен – 76 место – Адеа Рамука – тим 615 – ПСУ “Јахја Кемал“

Сребрен – 69 место – Гентиан Битиќи – тим 616 – ПСУ “Јахја Кемал“

Сребрен – 65 место – Андреи Калин – тим 615 – ПСУ “Јахја Кемал“

Златен – 45 место – Баани Синг – тим 618 – Џумериа Инглиш Спикинг Скул

Златен – 35 место – Јана Тасевска – тим 615– ПСУ “Јахја Кемал“

Златен – 27 место – Самар Шах – тим 617 – Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Златен – 13 место – Сара Кнежевиќ – тим 614 – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Ученички квиз – тимски признанија:

Сребрен – место 39 – тим 618 – Тамара Симиќ, Михаела Костовска, Баани Синг – ПСУ “Јахја Кемал“ и Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Сребрен – место 28 – тим 617 – Ирем Таук, Сара Тошиќ и Самар Шах – ПСУ “Јахја Кемал“ и Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Сребрен – место 26 – тим 615 Андреи Калин, Адеа Рамука, Јана Тасевска – ПСУ “Јахја Кемал“

Сребрен – место 23 – тим 616 Деа Рамадани, Емрие Рамадани, Гентиан Битиќи – ПСУ “Јахја Кемал“

Златен медал и трофеј – место 6 – тим 614 – Виктор Јакимов, Лука Вајевиќ, Сара Кнежевиќ – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Пишување индивидуални признанија:

Сребрен медал – место 97 – тим 617 Самар Шах – Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Сребрен медал – место 82 – тим 614 Лука Вајевиќ – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Сребрен медал – место 76 – тим 614 Сара Кнежевиќ – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Сребрен медал – место 68 – тим 618 Тамара Симиќ – ПСУ “Јахја Кемал“

Сребрен медал – место 54 – тим 615 Јана Тасевска – ПСУ “Јахја Кемал“

Златен медал – место 29 – тим 617 Ирем Таук – ПСУ “Јахја Кемал“

Златен медал и трофеј – место 1 –тим 618 Баани Синг – Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Тест по знаење – индивидуални признанија:

Златен медал и трофеј – место 4 – Самар Шах – Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Посебни предмети:

Општи науки – златен медал – Самар Шах – Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Литература – сребрен медал – Лука Вајевиќ – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Уметност – сребрен медал – Адеа Рамука – ПСУ “Јахја Кемал“

Наука, специјална тема, општествени науки – 3 сребрени медали – Виктор Јакимов – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Литература, наука, специјална тема – 3 златни медали – Сара Кнежевиќ – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Литература сребрен медал, општествени науки, специјална тема, историја, наука, уметност – 5 златни – Баани Синг – Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Литература, општествени науки, специјална тема, историја, наука, уметност – 6 златни медали – Самар Шах- Џумеира Инглиш Спикинг Скул.

Дебата тимски признанија:

Сребрен медал – место 40 – тим 618 – Тамара Симиќ, Михаела Костовска, Баани Синг – ПСУ “Јахја Кемал“

Сребрен медал – место 27 – тим 614 – Виктор Јакимов, Лука Вајевиќ, Сара Кнежевиќ – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Сребрен медал – место 21 – тим 617 – Ирем Таук, Сара Тошиќ, Самар Шах Синг – ПСУ “Јахја Кемал“ и Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Златен медал – место 16 – тим 615 – Андреи Калин, Адеа Рамука, Јана Тасевска – – ПСУ “Јахја Кемал“

Пишување тимски признанија:

Сребрен медал – место 28 – тим 614 – Виктор Јакимов, Лука Вајевиќ, Сара Кнежевиќ – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Сребрен медал – место 23 – тим 617 – Ирем Таук, Сара Тошиќ, Самар Шах Синг – ПСУ “Јахја Кемал“ и Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Златен медал и трофеј – место 7 – тим 618 – Тамара Симиќ, Михаела Костовска, Баани Синг – ПСУ “Јахја Кемал“

Најдобри ученици по училиште:

Сара Кнежевиќ – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Јана Тасевска – ПСУ “Јахја Кемал“

Најдобри ученици во сите категории:

Златен медал – место 16 – тим 614 – Сара Кнежевиќ – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Златен медал и трофеј – место 8 – тим 618 – Баани Синг – Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Златен медал и трофеј – место 7 – тим 617 – Самар Шах – Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Најдобри тимови во сите категории (најдобрите 20 се квалификуваат за Јејл):

Сребрен медал – место 19 – тим 617 – Ирем Таук, Сара Тошиќ, Самар Шах – ПСУ “Јахја Кемал“ и Џумеира Инглиш Спикинг Скул

Златен медал – место 10 – тим 614 – Виктор Јакимов, Лука Вајевиќ, Сара Кнежевиќ – ООУ “ Ј.Х.Песталоци“ – Скопје

Дополнително квалификувани тимови:

тим 616 – Гентиан Битиќи, Деа Рамадани, Емрие Рамадани – ПСУ “Јахја Кемал“

тим 618 – Тамара Симиќ, Михаела Костовска, Баани Синг – ПСУ “Јахја Кемал“ и Џумеира Инглиш Спикинг Скул

тим 615 – Андреи Калин, Адеа Рамука, Јана Тасевска – ПСУ “Јахја Кемал“

 

СИТЕ ЕМИСИИ