СПОРТСКИ ЛЕГЕНДИ 1-ва ЕМИСИЈА

Валентин Димитров Јорданов

Валентин Димитров Јорданов е бугарски борач, седумкратен европски и седумкратен светски шампион. Олимписки шампион на Олимписките игри во Атланта 1996 година во категорија 52 килограми.

Роден е на 26 јануари 1960 година во селото Сандрово, област Русе. Во 1970 година започнал да тренира под водство на Георги Ачев, со кого работел сè додека не завршил средното спортско училиште „Мајор Атанас Узунов“ во Русе (1978).

Во 1990 година емигрира во САД, каде што тренира и живее во таборот на „Фокскечер“ на мултимилионерот Џон Дупонт.

Во 2010 година, мултимилионерот Џон Дупонт почина во затвор издржувајќи ја казната за убиство. Во својот тестамент,Џон Дупонт им остави 80% од својот имот на Валентин Јорданов, неговата сопруга Здравка Монета Атаносова Димитров и нивните роднини..

Дане Корица

Дане Корица, еден од најдобрите тркачи на долги патеки во Европа и во светот, повеќекратен балкански првак. Од терасата на мојата соба во Олимпиското село ги гледав терористите на организацијата „Црн септември“, со бели мантили и лесно оружје во рацете, како се прикрадуваат над покривите на павилјонот каде што се сместени спортистите од Израел. Се слушнаа истрели, брзо легнав на подот од собата. Олимписките игри во Минхен беа прекинати еден ден, дојде германскиот канцелар Вили Брант, слета во хеликоптер на сред олимписко село каде веќе беа тенкови.

Останав без медал поради терористите.

Стефан Крафт

Како и повеќето ски дисциплини, ски скоковите за првпат се споменуваат во скандинавските земји. Отпрвин, околу 1810 година, луѓето скокнаа од отскочна даска направена од снег по природна стрмна падина. Скокачот добива интензитет со спуштање по падината, а потоа се одбива од отскочна даска и полетува 15-20 метри.

200 години подоцна, човекот може да лета 253,5 метри благодарение на неверојатниот Стефан Крафт. Двоен светски шампион, носител на светски рекорд и севкупен победник на Светскиот куп 2017 година.

СИТЕ ЕМИСИИ